Uitslag Brabantse B-kampioenschappen, 5 juni in Breda (50)

Zondag 5 juni werden in Breda de Brabantse B-kampioenschappen gehouden, voor zwemmers die zich (net) niet hadden gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen die enkele weken geleden in Eindhoven werden verzwommen. Neptunus '58 was met negen zwemmers aanwezig bij deze wedstrijd in het 50-meterbad. Voor een deel van hen was dit de eerste wedstrijd ooit in het 50-meterbad.

's Ochtend werd gestart met de 50 vlinder voor de dames, met daarbij vijf leden van Neptunus '58. Bij de meisjes junioren 2 en 3 waren dat Rachel Brunnen, Amy Heeren en Isa vd Ven. Amy was de snelste van de leeftijdsgroep en verbeterde haar persoonlijke record (een tussentijd van de 200 vlinder) met maar liefst 3,5 seconde. Rachel werd tweede en Isa derde. Voor Rachel en Isa was het de eerste keer dat ze deze afstand in een 50-meterbad zwommen, en beiden bleven slechts een fractie boven hun pr uit het 25-meterbad. Een uitstekende prestatie dus! Lara vd Ven zwom bij de jeugd 1 en 2 naar de tweede plaats en verbeterde haar pr uit het 50-meterbad, wat al sinds 2008 stond, met 0.14 seconde. Sandra Schellekens was bij de dames senioren de snelste, maar bleef boven haar beste tijd. Helaas had de organisatie besloten om alleen medailles in de all-in categorie uit te reiken, waardoor een ware medaille-regen uitbleef. Een oneerlijke strijd eigenlijk, want de junioren- en jeugd-zwemsters hadden hierdoor erg weinig kans op een medaille. Sandra behaalde de bronzen medaille. 

Vervolgens stond de 100 school op het programma. Daarbij werd Anouk van Os eerste bij de meisjes junioren 1. Het was de eerste keer dat ze deze afstand in het 50-meterbad zwom. Isa en Lara werden beiden derde in hun leeftijdscategorie. Isa verbeterde haar pr uit het 50-meterbad met ruim dertien seconden, maar dat was geen verrassing, aangezien dit een tussentijd van de 400 school van vorig jaar september was. Lara was 0.7 seconde sneller dan haar 50-meterbad pr van 2 jaar geleden. 

Deze drie dames zwommen, samen met Amy, ook de 50 school. Anouk was wederom de snelste van haar leeftijdsgroep bij haar eerste 50 school in het 50-meterbad. Isa verraste haar oudere zus door net iets eerder aan te tikken dan Lara. Het verschil was slechts 0.2 seconde. Beiden werden derde van hun leeftijd. Amy werd vijfde bij de junioren 2 en 3 en bleef slechts 0.03 boven haar persoonlijke toptijd uit het 25-meterbad. Voor Isa en Amy was het de eerste keer dat ze de 50 school in een 50-meterbad zwommen, en Lara bleef iets boven haar beste tijd.

Vervolgens mocht ook de benjamin, en enige jongen van de groep, Tijn Snelders, in actie komen. Ook hij zwom de 50 meter schoolslag. Bij het inzwemmen was hij al tot de ontdekking gekomen dat een 50-meterbad wel heel lang is, maar daar trok hij zich tijdens de wedstrijd niets van aan. Met een verbetering van zijn persoonlijke record uit het 25-meterbad met maar liefst 3,5 seconde behaalde hij een bronzen medaille.

Tot slot van de ochtendsessie stond de 100 vlinder op het programma. Sandra ging niet te hard van start, om te voorkomen dat ze, net als de vorige keer toen ze deze afstand in Breda zwom, 'dood' zou gaan in het tweede deel van de race. Daardoor bleef ze boven haar beste tijd. Ze eindigde als eerste bij de senioren en als tweede bij de dames all-in, waarvoor ze beloond werd met een zilveren medaille.

Vervolgens gingen Isa, Lara en Anouk naar huis en kwamen Demi van Os en Aniek Pennings de overgebleven zwemmers vergezellen voor de middagsessie. Deze begon met de 50 meter vrije slag voor dames. Amy werd tweede en wist haar persoonlijke record (25-meterbad) met maar liefst vijf seconden aan te scherpen. Dit was niet echt een grote verrassing, omdat ze in estafettes al had laten zien dat haar pr makkelijk te verbeteren zou zijn. Demi volgde haar voorbeeld, want zij was driekwart tel sneller dan ooit in het 25-meterbad. Haar pr uit het 50-meterbad stond al ruim vijf jaar, en werd nu maar liefst zestien tellen scherper gesteld. Demi werd derde bij de jeugd 1 en 2. Ook Aniek zwom in die categorie, en werd tweede. Ze was ruim twee seconden sneller dan ooit in het 50-meterbad. Sandra bleef 0.2 seconde boven haar beste tijd in het 50-meterbad, maar was wel de snelste van het veld, zodat ze na brons en zilver ook een gouden medaille behaalde. 

Op de 50 rug zwom Amy naar de derde plaats en verbeterde haar pr (uit het 25-meterbad) met 0.8 seconde. Rachel werd vierde met een pr voor het 50-meterbad. Demi werd tweede bij de jeugd 1 en 2 met een mooie tijd. Sandra werd eerste bij de senioren (en behaalde zilver all-in) en verbeterde haar pr uit het 50-meterbad (anderhalve maand geleden gezwommen in hetzelfde bad) met 0.3 seconde. 

Ook Tijn zwom de 50 rug, en weer kwam er een geweldige tijd op de klokken. Hij verbeterde zijn vijf maanden oude persoonlijk record met maar liefst zes seconden! Het leverde hem helaas net geen medaille op, want hij eindigde als vierde bij de minioren 3 en jonger.

Tot slot zwommen Aniek en Rachel de 100 vrij. Aniek was later ingeschreven, en moest daardoor al in de eerste serie starten. Geheel op eigen kracht zwom ze de twee banen en verbeterde daarbij haar pr uit 50-meterbad uit 2008 met meer dan een seconde. Ze bleef slechts driekwart tel boven haar pr uit het 25-meterbad. Daarna moest ze nog twee series wachten wat deze tijd waard zou zijn. In de derde en laatste serie kwam Rachel aan de start. Ze bleef iets meer dan een seconde boven haar beste tijd uit het 25-meterbad en zwom dus een mooie tijd. Rachel eindigde als zesde bij de junioren 2 en 3. Aniek bleek de snelste bij de jeugd 1 en 2 en haalde verrassend brons bij de dames all-in.

Uitslagen

Uitslag Neptunus '58

Foto's


Terug naar 'uitslagen wedstrijdzwemmen'